Takaisin ylös

Tiedote: Laboratorioyritykset Fimlab ja SataDiag suunnittelevat yhteistyön syventämistä

21.06.2017

Terveydenhuollon laboratoriopalveluita tuottavat Fimlab Laboratoriot Oy ja SataDiag-liikelaitos ovat aloittaneet laboratoriotoiminnan osalta neuvottelut yhteistyön syventämisestä osana valmistautumista sote- ja maakuntauudistukseen. Neuvotteluissa etsitään ratkaisuja, joiden avulla voidaan taata maakuntien terveydenhuollon tarvitsemat laadukkaat laboratoriopalvelut myös uudessa markkinatilanteessa. Satasoten johto- ja ohjausryhmä ja liikelaitoksen johtokunta käsittelivät asiaa kokouksissaan.

- Laboratorioyritysten kumppanuusstrategian suunnittelu tähtää maakunnallisten laboratorioiden palvelu- ja kilpailukyvyn kehittämiseen ja voi mahdollisesti tarkoittaa myös yritysjärjestelyjä ja yhteisyrityksen perustamista. Suunnittelu tähtää siihen, että toimintamalli on valmis, kun sote-uudistukseen liittyvä mahdollinen valinnanvapaus käynnistyy, kertoo Fimlabin toimitusjohtaja Ari Miettinen.

Kumppanuusstrategian suunnittelun taustalla on sote-uudistuksen myötä muuttuva terveyspalveluiden rakenne. Sote-uudistuksen myötä maakuntien liikelaitokset eivät voi itse tuottaa suoran valinnan palveluja tai maksu- ja asiakassetelillä tuotettavia palveluja. Maakunnat voivat kuitenkin perustaa yhtiön tai yhteisön kyseisten palvelujen tuottamiseksi. Suoran valinnan palveluja, kuten laboratoriopalveluja, tuottaisivat sote-uudistuksen täytäntöönpanon jälkeen sekä maakunnalliset yhtiöt että yksityiset palveluntuottajat.

Fimlabin omistavat Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirien kuntayhtymät. Se on ensimmäinen julkisen terveydenhuollon omistuspohjalle perustettu laboratorioyhtiö. SataDiag-liikelaitoksen omistaa Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä. Se tuottaa julkisen terveydenhuollon diagnostiset palvelut sekä lääke- ja välinehuollon palvelut Satakunnassa. Laboratorioyritysten toiminta-alue kattaa yhteensä neljä tulevaa maakuntaa ja noin 1,2 miljoonan asukkaan väestöpohjan. Niiden palveluksessa työskentelee yhteensä 1000 laboratorioalan ammattilaista.